Gusev: „Myslím, že tréninky jsou pro sportovce jako droga. Takže bez tréninků si neumím představit svůj život.“

Přečtěte si rozhovor s Andreyem Gusevem a Verou Bondarevou (ne)jen o tanci. Charismatický pár nám v rozhovoru odpověděl na 17. otázek, které si můžete přečíst rozdělené do dvou částí.

Gusev
Gusev

 

Uběhl nějaký čas a v našem tanečním klubu opět zářily taneční hvězdy. Tentokrát pozvání přijali Andrey Gusev a Vera Bondareva. V září zatančili na Prague Openu a poté přijeli učit k nám do tanečního klubu COOL DANCE. Lekce byly skvělé a bylo s nimi opravdu veselo. Po Armenovi Tsaturyanovi (přečíst rozhovor) jsme vyzpovídali i je. Rozhovor probíhal v uvolněné atmosféře v restauraci u sklenky vína a otázky pokládal Pavel Sluka.

 

Gratulujeme vám k úspěchu na Mistrovství světa v Ostravě. Jaké máte pocity po soutěži? Jste spokojeni s výsledkem a s vaším tancem?


Vera: Odpovídej Andreji
Andrey: Ne, ty
Vera: Ne, ty
Andrey: mlčí
Vera: Ach jo… (směje se). Samozřejmě, když řeknu, že jsme úplně nejšťastnější, že jsme byli 4., tak budu trochu lhát, protože máme touhu být 1., ale myslím si, že v tomto roce jsme udělali maximum, co jsme mohli, a tak jsem vcelku spokojená. 
Andrey: Ano, je to hloupé jet na soutěž s tím, že plánuješ být 4. Vždy jezdíme na soutěž s cílem vyhrát a zbytek už je na porotcích. Ale tentokrát jsem já osobně moc spokojený s tancováním, které jsme ukázali a vlastně celá sezona byla povedená.

Po Mistrovství světa v Ostravě a po Prague Openu jste jistě navštívili Prahu jako turisté. Jak se vám líbí naše hlavní město?


Andrey: Praha je moc krásné město. Líbí se nám, že hlavní památky jsou blízko sebe v centru a člověk nemusí přejíždět autem. Je to velmi romantické město a to se nám líbí. Měli jsme i exkurzi a dozvěděli jsme se spoustu tajemných a mystických příběhů, takže pro nás teď Praha získala háv tajemného města.
Vera: Já už jsem v Praze asi pošesté a pokaždé se mi město otevírá z nového úhlu. Je to opravdu krásné a útulné město. A skvěle tu vaří.
Andrey: Hlavně Guláš v chlebu!
Vera: Dobře, že tu nezůstáváme tak dlouho, protože pak bych musela bydlet nějakou dobu ve fitku. Byli jsme tu i s rodiči a ti se do Prahy úplně zamilovali. Takže doufáme, že příště přijedeme i s mými rodiči.
Andrey: I s dětmi. (směje se) Protože Praha je mystické město, tak kdo ví, co se tu mohlo stát. (Vera ho udeří do ramena a směje se)

 

Gusev Bondareva
Gusev Bondareva

Máte za sebou učení v našem klubu COOL DANCE. Jak se vám u nás líbilo?

Andrey: Super. Zaprvé se mi líbilo místo. Studio je útulné. Všechny děti makaly. Všechny lekce proběhly s maximální snahou u každého na své úrovni. U většiny se povedlo všechno, co jsme s nimi s Verou chtěli udělat. Děti jsou schopné se rychle měnit, protože jsou kvalitně připravené. Za to patří velký dík jejich trenérům. Velké díky Pavlovi a Líze, protože víme, že je to obrovská práce vychovávat děti, učit je milovat tanec a samotné tréninky. Když to shrnu, tak se mi lehce pracovalo a cítil jsem se moc dobře a …a… a… teď řekne něco Vera.
Vera: Andrey už řekl tolik, že už snad já ani nic nemusím. (směje se) Ale za sebe můžu říct, že já cítila od všech velkou lásku k tanci. Druhá věc byla disciplína. Tak disciplinované děti jsem neviděla už dlouho, ikdyž mám srovnání s Ruskými kluby.
Andrey: A v COOL DANCU všichni ideálně tancují rytmus SaS (směje se) díky mému dědovi Ilyovi Danilovovi. Šéfe, my tě milujeme. (s Verou se oba smějí)

Bohužel jste se nemohli zúčastnit eventu Night of Nine před Prague Openem. Ale jak se vám líbí myšlenka, že páry z obou tanečních federací tančí na jednom parketě společně?


Vera: Mně se ten nápad moc líbí, protože naše dětství jsme prožili společně s tanečníky, kteří nyní bohužel tanči v jiné federaci, takže je super, že alespoň někde se můžeme společně potkat.
Andrey: Je to strašně hustý (směje se). Snad nikdo, kromě vás, podobnou akci nikdy neudělal. Je to fajn, protože jsme částečně limitováni, že netančíme soutěže WDC a páry z WDC netančí naše soutěže WDSF. A na Night of Nine vlastně žádné limity nejsou. Tím pádem všechny politické záležitosti jdou stranou a divák si může užít tanec v jeho čisté podobě napříč federacemi. Velmi se nám ten nápad líbí. A proto příští rok budu určitě také tancovat (směje se). Sice o tom ještě nikdo neví, ani organizátoři, ale já jsem sám sebe už pozval. 


Zpátky k vám. Co máte nejradši? Trénink, soutěže, nebo vystoupení?

Andrey: (chvíli váhá s odpovědí) Asi všechno stejně. Svůj šarm má tréninkový proces. Myslím, že tréninky jsou pro sportovce jako droga. Takže bez tréninků si neumím představit svůj život. Mám rád i soutěže, protože mám pocit, že se mi daří předávat lidem dobrou náladu, kterou já mám pořád, a doufám, že si to díky tomu s námi užívají. Na vystoupení se mi zase líbí, že se můžu ukázat trochu v jiném světle. Když nikdo nehodnotí vyloženě technický aspekt tance, můžeš se opravdu snažit vyjádřit tanec skrz své tělo. 
Vera: Já jsem 100% pro vystoupení. Nejsou tam žádná pravidla a můžeš být absolutně sám sebou. Nikdy se nemůže stát, že je něco špatně. Můžu udělat krok přes patu a nikdo mi nic neřekne. (směje se)
Andrey: To nepřekládejte. Teď na ni všichni budou koukat a hlídat to. Ona někdy chodí přes patu i na soutěžích. (směje se a dostává další ránu do ramena)

 

Gusev Bondareva
Gusev Bondareva

Co byste poradili mladým párům dělat nebo nedělat na soutěži, aby ukázaly, co v nich opravdu je a co umí.


Vera: Já myslím, že jednou z hlavních věcí, jak u mladších párů tak u starších, je nestresovat se a neprudit jeden druhého v páru, viď Andreyi? (směje se)
Andrey: Ha-Ha-Ha
Vera: Měli bychom se snažit být hlavně pozitivní a rozdávat úsměvy a štěstí.
Andrey: Nejdůležitější je víra v sám sebe, partnera a svůj klub.


Máte nějaké speciální zvyky před nebo na soutěži? Nebo máte své talismany, které vám pomáhají?

 

Vera: Ne, talisman bohužel nemám. Ale v dětství jsem měla hračku, kterou mi dala Catia Vanone. Vozila jsem ji na soutěže hodně dlouho. Měla jsem ji s sebou i na prvním mistrovství světa, které jsem vyhrála. Doteď ji mám v pokoji, ale už ji nevozím.
Andrey: Já mám talisman. Ale já vám o něm nic neřeknu, protože je to moc intimní informace.
Vera: (potichu) Má své šťastné spodní prádlo.

Kolik času trávíte na cestách a cestujete rádi?


Andrey: Když budu upřímný, tak na začátku mojí kariéry, když jsem začal hodně létat, se mi to ohromně líbilo. Když jsem to třeba srovnal se stylem života mých spolužáků na střední, nebo vysoké škole, tak já měl obrovské možnosti cestovat a oni ne. Cítil jsem v tom moji obrovskou výhodu. Ale potom jsem měl období, kdy jsem byl z létání hrozně unavený. Stalo se skoro každodenní rutinou, takže to bylo složitější. Ale to už přešlo a teď už si to zase užívám. Přeci jenom je to náš styl života a musíme milovat to, co děláme. Nyní se snažíme všude zůstat třeba alespoň půl dne, abychom se podívali po městě, protože cestovaní tanečníků se omezuje na cestu na letiště, potom let v letadle, jízda taxíkem na hotel a přejezd na taneční sál. 

Máte vůbec čas si odpočinout? A jakým způsobem nejraději odpočíváte?


Andrey: (důrazně a hrdě) Já rád hraju počítačové hry, konkrétně Counter Strike Global Offensive. Mám oblíbený tým NaVi, teď jsou druzí na světě. Všichni hrají moc dobře a střílej jak bozi. Je to jediné místo, kde se můžu úplně vypnout od reality a hlavně od Very (směje se) a opravdu odpočívám.
Vera: Děkuju Andreyi. (směje se) Já, jako každá holka, moc ráda nakupuju a… a… nakupuju. A ráda odpočívám doma se svými psy. Vždy mi zlepší náladu. Ráda s nimi chodím ven, to mi úplně stačí. 

Rozhovor pokračuje 2. částí, kde se dozvíte, jak Andrey a Vera trénují, jaké mají cíle do budoucna a na čem právě pracují.