Galkina: „Když dorazíte na soutěž ukažte to, co umíte. Na soutěži už nic nevyřešíte. Nejedete tam zlepšit postavení.“

Přečtěte si druhou část rozhovoru s mladým úspěšným párem Madisem Abelem & Aleksandrou Galkinou - mistry světa do 21 let ve standardních tancích.

Madis Abel & Aleksandra Galkina
Madis Abel & Aleksandra Galkina

Tento článek navazuje na první část rozhovoru, který si můžete přečíst zde.

Pojďme k další otázce, máte nějaký svůj taneční idol?

Aleksandra: Osobně já žádný idol nemám. Mám ráda spoustu párů, každý dělá něco moc dobře, ale já žádný speciální idol nemám.
Madis: Mám to stejně.

Uvědomujete si, že se vy vlastně stáváte idolem pro ostatní páry? Co to pro vás znamená?

Aleksandra: Ano, znamená to hrozně moc pro mě, moc si toho cením a je to velká zodpovědnost.
Madis: To je něco, co vám dává spoustu energie. Nemůžete prostě jít na soutěž a zatancovat blbě, protože víte, že vás lidí sledují. A i když se cítíte mizerně, tak musíte zatančit na maximum. Pro mě by to bylo zklamání, kdyby se na mě někdo podíval a řekl si: „nooo, tak dneska netančí nic moc.“ Tohle já nechci.
Vít: Pořád se to vrací k tomu odhodlání, že? (všichni se smějí)

Máte někoho, kdo vás provádí celou kariérou, kdo vám pomáhá, kdo vás učí?

Madis: Aleksander Makarov je mým hlavním koučem a trenérem, vychoval mě od dětí až do současnosti. Nikdy jsem neměl se zahraničními trenéry moc lekcí, hlavně trénujeme s ním. A co je nejdůležitější, podporuje nás v obtížnějších chvílích, oslavuje s námi, když se nám daří. Psychicky mě hodně pomáhá. Když se cítím špatně, vysvětlí mi, jak to překonat. Takže on je pro mne vším, jsem mu vděčný za všechno, co pro mě udělal.

 

Madis Abel & Aleksandra Galkina
Madis Abel & Aleksandra Galkina

Umíš si představit, že bys byl v pozici jako on a vychovával nějaký pár?

Madis: V první řadě chci uspět v mé vlastní taneční kariéře a až poté bych asi začal uvažovat, že bych někoho vychovával. Teďka se vidím spíš v pozici, že párům pomáhám. Takže, když za mnou někdo přijde, že chce pomoct, tak mu vysvětlím svůj pohled, svoji vizi, proč a co jak dělám. Ale vychovávat teďka pár pro mě není. Je to velké množství práce a zabere to hodně času. Možná, když budu starší.
Vít: Ale každopádně učíte a v poslední době poměrně hodně. Co vám učení přináší? Kromě peněz? (všichni se směji)
Madis: (ticho… smích)
Aleksandra: Když učíte pár a vidíte, že to funguje, že tam je výsledek té práce, že se zlepšují, tak je to super. Dostáváte zpátky spoustu pozitivní energie. A taky si myslím, že to pomáhá i našemu vlastnímu tancování. Když musíte něco vysvětlit někomu jinému, musíte se zamyslet, analyzovat to a možná to rozšíří váš pohled a můžete to aplikovat na svoje vlastní tancování.

Madis: Co mám já rád na učení je ta zpětná vazba od párů. Máme nějaký problém, vyřešíme ho a můžete v očích toho páru vidět: „Jo, to je ono“, to je pro mě velká odměna za moji snahu. Pár to baví, zlepšuje se… a já ještě dostanu zaplaceno (smích)… A vůbec tady to jídlo je skvělé, prostředí je super a vaše společnost je skvělá. Všechno je perfektní.

A jak se Vám vůbec líbí u nás v COOL DANCE? Chápu, že je to trochu sugestivní otázka (smích).

Madis: Velmi se nám tu líbí, lidi jsou skvělí, studio je hezké.
Aleksandra: A společnost je milá. Co víc si můžeme přát?
Madis: Pro mě je velmi důležité, že páry poslouchají a jsou součástí lekce. Učil jsem již páry, které přišly na lekci a byly ve svém světě. Vysvětloval jsem jim něco a oni koukali na druhou stranu, to je pak těžké.
Aleksandra: Přesně, vaše páry dávají pozor a to je to nejlepší, co nám můžou dát. A je pak velmi snadné je učit. Především pak u dětí, které často nedávají pozor.

Kdybyste našim párům měli dát jednu radu, co dělat na soutěži, co by to bylo?

Aleksandra: Nestresujte se a užijte si tancování.
Madis: Přesně, užijte si to.

 

Madis Abel & Aleksandra Galkina
Madis Abel & Aleksandra Galkina

Aleksandra: Ale samozřejmě předtím musíte makat. Když dorazíte na soutěž, tak ukážete to, co už umíte. Na soutěži už prostě nic nevyřešíte, maximálně nějaké malé detaily.
Madis: Na soutěži musíte ukázat všechno, co umíte, nejdete tam zlepšit postavení, nebo tak něco. Ale bohužel to je na párech často vidět, když tančí. Můžete jim to vidět na obličeji, že jsou ztracení, dívají se do jednoho bodu, mají kamenné obličeje, křečovitý úsměv a běhají po parketě jak blázni.
Aleksandra: I když se cítíte blbě.
Madis: „Fake it, fake it, till you make it.“

Mimochodem, jaký máte vztah k číslu 7?

Oba: (nechápavé pohledy) K číslu 7? Co máš na mysli?
Aleksandra: Jooo, ty myslíš k našemu 7. místu (směje se). Furt je to lepší než 8. místo, ale horší než 6, to ano (stále se směje). Máme rádi číslo 1, protože to je vždycky naše číslo, se kterým soutěžíme, kvůli jménu „Abel“. 

Minulý rok jste se účastnili Prague Open Dance Festival a taktéž jste tančili vaše show na NINE. Upřímně, vylepšili byste něco na tomto eventu?

Madis: Upřímně? (směje se) Prague Open a NINE jsou opravdu skvělé eventy. Nepamatuju si cokoliv špatného, opravdu. Hodně štěstí s vylepšením čehokoliv (směje se).
Aleksandra: Já bych nic neměnila,… hala byla opravdu hezká, hotel byl skvělý a ještě byl blízko.

A jak vůbec vnímáte myšlenku kombinace WDC a WDSF?

Madis: Podobný event je v Japonsku a je skvělé, že páry z obou federací mají vůbec nějakou možnost se potkat.
Vít: Přemýšleli jste, že byste někdy tančili na WDC eventu jako je Blackpool?
Madis: Rozhodně, jen ne teď. Doufám, že v budoucnosti, až nebudou žádné boje mezi federacemi, tak bude možnost. Nechci si pokazit kariéru proto, že někde budeme pouze tančit. Pamatuji si tu atmosféru, když jsem tančil jako mladší na Blackpoolu, ta soutěž je něco speciálního.

Můžeme se na vás tedy těšit v září na PODF & Night of NINE?

Madis: Jupí, ano, moc se těšíme!

 

A My Vám navíc přidáváme video Madise & Sashy z Night Of NINE a jejich krásnou show. Více o Night Of NINE naleznete zde.