Anastasia Sergievskaya: „Baví mě tvořit krásné ženy.“

Přečtěte si rozhovor s jednou z nejlepších make-up & hairstyle artistek v tanečním světě - Anastasia Sergievskaya. Dozvíte se, jak začínala a kde je teď.

Jak jsi se dostala k práci profesionální maskérky tanečnic?

Fungovala jsem relativně dlouho jako trenérka, ale nebylo to ono. Líčila jsem svoje děvčata na soutěže a bylojsem v tom  čím dál lepší. Vždy se mi líbila všemožná malovátka a cítila jsem, že práce s make-upem apod. by mě bavila. Jelikož já jsem si hrozně osobně brala rozchody párů, odchody do jiných klubů a tak, věděla jsem, že si budu muset najít něco jiného než práci trenérky. Byla jsem u začátku firmy Arte Creo. Začátky byly těžké. Stáli jsme u stánku celý víkend 3 lidi a každý z nás udělal jeden účes. Ostatní na nás koukali zvláštně, jak za takovou práci vůbec můžeme chtít peníze. Teď je situace jiná. V Evropě to tak ještě úplně není, ale v Rusku už je téměř nepřijatelné, že by jakýkoliv pár jel na soutěž bez profesionální vizáže. Někdo se snaží sám, ale rozdíl je hned vidět a dříve nebo později stejně osloví profesionála.

Všichni víme, že v současné době líčíš dá se říct všechny nejlepší partnerky světa. Kdo z nich bývá nejnáročnější nebo kdo má nejvyšší nároky?

Nemůžu říct, že by někdo z holek nějak vyčníval. Nejhorší to bylo na začátku, když jsem začínala. Ale nikdy si nestěžovaly topové partnerky, ale maminky od menších dětí či jejich trenéři. Teď už se nic takového nestává. Teď už jsem schopná na vše správně odpovědět nebo najít jinou správnou alternativu. Např. když přijde maminka s fotkou účesu blondýnky a má dceru brunetu. Tak rovnou vím, že takový účes se nám nepovede a musíme najít rozumný kompromis. Ještě horší je to s make-upem. Když maminka najde líčení, které se jí líbí a ta slečna na obrázku je úplně jiná než její dcera, je to problém. Lidé nerozumí tomu, že každý jsme jiný a proto potřebujeme každý něco jiného. Ale když se vrátím k dotazu, tak z topových partnerek nikdo není takový a se všema máme výborný vztah.

Anastasia Sergevskaya
Anastasia Sergevskaya

Líčit a česat ses naučila jen sama nebo máš za sebou i nějaké kurzy?

Byla jsem na jednom kurzu, ale to už bylo 3. rok, co jsem pracovala jako make-up artistka. Byl to kurz svatebních účesů. Naučili jsme se tam základní práci s objemem, s příčesky apod. To mi pomohlo k rozvinutí účesů v tanečním sportu. Do té doby byly všechny účesy hladké a lesklé. Všechno ostatní jsem už vymýšlela a zkoušela sama. Teď je to jednodušší. Kurzů líčení a česání je spousta. Kdo má zájem, může se to rychle naučit. Já to měla složitější.

Jaké značky make-upu a produktů na vlasy máš ráda nejvíce a které nejvíce používáš?

Řeknu to tak, že všechny profesionální značky jsou v něčem dobré. Lacinější produkty prostě nefungují nebo ničí vlasy či pleť. Tanečnice se líčí a češou dost často a tak, dle mého soudu, stojí za to, utratit něco víc za kvalitní kosmetiku. Můžu jmenovat značky NYX, MAC, Inglot. Hodně kvalitních nových značek je z Ameriky. Něco mi vozí kamarádka, která tam pracuje, ale brzy pojedu i já sama a těším se, až si nakoupím. Takže obecně se snažím nakoupit to nejlepší za co nejméně.

Který produkt je u tebe ten nejdražší?

Paletka stínů od americké značky. Ne vždy ji používám, spíše je míchám s dalšími. Stíny jsou už hodně drahé.

Jak těžká je práce profesionálního make-up artista v tanci? Kolik času trávíš v práci?

Nemůžu říct, že je to super těžká práce. Je to složité v tom, že člověk musí být schopný se zorganizovat a naplánovat čas. Je nutné vystoupit ze své komfortní zóny, protože o víkendu vstávám ve 3 hodiny v ráno (spíše v noci), abych uspokojila co nejvíce klientek. Časově to vychází tak, že odlétám na soutěže v pátek ráno a vracím se v pondělí večer. Zbývají mi dva dny na sebe. Musím taky vypadat dobře, protože to patří k mé práci. Občas vedu kurzy česání a líčení, takže potom jsem bez volných dní.

Pracuješ i jako make-up artist pro lidi mimo tanec? Například na svatby, večerní líčení na plesy apod.?

Pracuji, ale hodně málo, protože jednoduše na to nemám čas. Když si mě někdo objedná hodně dopředu, tak to pro ně udělám. Alina Nowak mě pozvala na svatbu, tak jsem ji líčila. Také jsem si užila svatbu, měli to krásné. Měla jsem nervy, protože bylo špatné počasí cestou do Itálie, takže moje letadlo přistálo jinde, ale nakonec se vše zadařilo.

Anastasia Sergevskaya
Anastasia Sergevskaya

K tvé práci patří hodně cestování. Které místo ti utkvělo v paměti a proč?

Moje láska je Londýn. Mám ráda špatné počasí. Slunce je fajn, ale někdy je ho jednoduše moc. Líbí se mi i architektura Londýna. Další místo, které mám ráda je Amsterdam. Tam ráda chodím a jen se tak kochám.

Stalo se ti někdy, že jsi někoho odmítnula, ať už za jakéhokoliv důvodu?

Co se týká předběžného objednání, tak samozřejmě ano. Během soutěže nikdy. Všechno u mě jde přísně podle rozpisu. Stalo se, že někdo přišel pozdě, ale mám vždy časovou rezervu. Když je potřeba, zvládnu jednoduchý účes i za 20 minut. Jednou se ke mně chtěla objednat Dasha Chesnekova na make-up. Viděla mě na hotelu, tak mi napsala. Bohužel jsem ale měla plno, tak jsem ji nevzala. Na další soutěži se to opakovalo. Na další se už objednala včas. A myslím si, že je to tak správně. I když je samozřejmě prestiž česat a líčit top partnerky. Vždycky u mě mají přednost ty, co se objednaly včas.

Jakou bys dala radu slečnám, které se snaží si vše dělat samy?

Asi žádnou obecnou radu pro všechny nemám, protože každá jsme jiná. Nejlíp všechny udělají, když alespoň jednou přijdou k profesionálovi a pobaví se s ním, co a jak jim bude slušet. Potom se už všechno musí stejně každá z nás naučit sama. Ale základy vám může profesionál poradit.

Často se stává, že tě nazývají nejlepší make-up artistkou v tanečním světě. Proč myslíš, že to tak je? Máš něco, co ostatní nemají?

Nejdřív bych řekla, že moc děkuju, já se tak sama nenazývám. (smích) A proč? Nejspíš protože to opravdu miluju. Dávám do toho duši a u každé klientky mám sama touhu, aby vypadala krásně. Neberu to čistě jako práci, kde si vydělávám peníze, ale líbí se mi tvořit krásné ženy. 

Děkujeme za rozhovor.